Ľahko sa povie: odobrať titul

Jozef Hvorecký

Spomeňte si, koľko spôsobov podvádzania ste zažili na základnej škole: opisovanie, našepkávanie, falošné ospravedlnenky, atď. Pozná ich aj ten, kto sa ich nikdy nedopustil. Teraz si predstavte vysokú školu, s oveľa väčšou variabilitou študijných programov a pracovných pozícií. Zistíte, že aj foriem podvádzania je zrejme oveľa viac. Niektoré vám ani neprídu na um – kým podvodníkom áno.

Vezmime si modelovú situáciu. Na istej vysokej škole sa uchádza o profesúru docent X. Publikácií má dosť, ale ich skladba nezodpovedá číslam, ktoré v jednotlivých položkách požadujú kritériá. Keďže má viac publikácií ako je požadovaný počet, spravil „presuny“ tak, aby bol väčší nielen celkový počet, ale aj pomer v každom riadku. Jeden z profesorov si to všimol a upozornil na to vedenie školy a vedeckú radu. Tí napriek tomu pokračujú v inauguračnom konaní. Vyzerá to tak, že zanedlho pán X pôjde k prezidentovi pre profesorský dekrét.

Jednoznačne ide o titul získaný podvodom. Ak sa začnú takéto tituly odoberať, mal by oň prísť. Vedecká rada však o švindľovaní vedela už v čase svojho rozhodovania. Ak by sa nedajbože zvesť o podvode rozšírila, (vtedy už) profesor X bude tvrdiť, že vedecká rada rozhodla na základe údajov, z ktorých bol jeho prehrešok zjavný. Ak ho na profesúru navrhla, je to jej vina, nie jeho. Navyše, o odobratí bude rozhodovať vedenie školy – tej istej, ktorá na základe rovnakých údajov rozhodla v prospech pána X.

Páni akademici, nebolo by lepšie postupovať čestne už dnes?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *